Infrarood Foto’s
Leeswijzer Infraroodfoto’s Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp
Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp Werkgroep Energietransitie
LEESWIJZER INFRAROODFOTO’S
Disclaimer
De Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp gebruikt de gegevens in dit rapport alleen om u bij te staan bij uw woningverduurzaming. De gegevens zonder uw toestemming niet aan derden overgedragen.
De Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp volgt hiermee de lijn van de AVG-wetgeving. Deze infraroodopname is een visuele inspectie en een momentopname die zo haar beperkingen kent. Voor
de interpretaties en voorzichtige adviezen kan de Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp niet aansprakelijk gesteld worden.
Aandachtspunten vooraf
Ten aanzien van de infraroodfoto’s van uw woning zijn enkele belangrijke aandachtspunten die u nodig heeft om de foto’s goed te interpreteren.
- Temperatuurschaal
De camera meet de temperatuur van objecten (niet lucht). Een belangrijk onderdeel van de foto is de temperatuurschaal. U kunt de temperatuurschaal aan de rechterkant van iedere foto bekijken. Rechtsboven op de foto ziet u de hoogste temperatuur in het infraroodbeeld en rechtsonder de laagste temperatuur van de specifieke foto. De temperaturen ertussenin corresponderen met een kleur op de foto. Een infraroodfoto is een momentopname. Iedere temperatuur op de foto krijgt een kleur. Op basis van de temperatuurschaal kunt u de temperaturen op de foto herleiden. Als de foto van buiten is genomen en u ziet een gele of oranje kleur op de foto, dan zijn dit de plekken waar de warmte verloren gaat. Voor foto’s die van binnen zijn genomen geldt dit andersom. Hier zijn de donkere kleuren de plekken waar koude infiltreert in de woning. - Centrale meetpunt
In het midden van de foto ziet u een wit kruis, ook wel het centrale meetpunt genoemd. De temperatuur op het meetpunt kunt u linksboven op de foto aflezen. - Bandbreedte meting
Belangrijk aandachtspunt is dat een gele of donkere plek op de foto niet automatisch betekent dat er zeer veel warmte verloren gaat. Het is altijd belangrijk om goed te kijken naar de bandbreedte (hoogste en laagste temperatuur) van de temperatuurschaal rechts op de foto. Als er slechts enkele graden tussen het koudste en het warmste punt zit, betekent dit vaak dat de hoeveelheid warmte die verloren gaat nihil is (terwijl het op het beeld kan lijken alsof er veel warmte verloren gaat). - Spiegelende oppervlakken
We moeten ook opmerken dat sterk weerspiegelende oppervlakken zoals glas, tegels of metaal moeilijk interpreteerbaar zijn. Dat komt omdat deze oppervlakten infraroodlicht weerkaatsten, waardoor de camera niet alleen de warmte (of koude) van het object weergeeft, maar ook van alles wat weerkaatst op het oppervlak. Desondanks zijn transmissieverschillen tussen bijvoorbeeld raamoppervlakten van enkel of dubbel glas vaak zichtbaar. - Voorbeeld
Op onderstaande linkerfoto ziet u een infraroodbeeld ter illustratie. De donkere plek geeft aan dat er koude de woning infiltreert. Voor de duidelijkheid plaatsen we, in zover mogelijk, naast deLeeswijzer Infraroodfoto’s Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp
infraroodfoto ook altijd de gewone foto, waardoor u makkelijker kunt zien om welk deel van het huis het gaat.
Aandachtspunten bij verduurzamen en gebruik infraroodopnamen
De infraroodopname is een hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van de bestaande isolatie en kierdichtheid van de woning. Een overzicht van mogelijke bevindingen met verwijzing naar
mogelijke maatregelen zijn in onderstaande tabel opgenomen.
Koude-infiltratie via naden en kieren
Aandachtspunten Infraroodmeting
Mogelijke maatregelen
Het dichtmaken van naden- en kieren kan helpen bij het tegengaan van koude- infiltratie in de woning.
Voor mogelijke maatregelen voor het dichten van kieren en naden zie o.a.: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/naden-en- kieren-dicht.
Let bij naad- en kierdichting op voldoende ventilatie; dit vanwege potentiële vochtproblemen en het bewaken van een gezond binnenklimaat.
Zie ook:
https://www.milieucentraal.nl/energie- besparen/energiezuinig-huis/woning-ventileren/
De aansluiting van draaiende (raam- en deur) delen in het kozijn.
Warmtelekkage rondom kozijnen, ramen en deuren kan aangepakt worden door het plaatsen van (nieuwe) tochtstrippen/tochtbanden en/of de ramen en deuren opnieuw laten afstellen.
Rondom kozijnen, ramen en deuren (vaste delen).
Bij warmtelekkages als gevolg van slechte aansluiting kozijn/muur, kieren/naden:
Denk aan het aanbrengen van tochtstrippen, vezelmateriaal.
En/of het toepassen van kit of schuim, eventueel met afwerking met een latje. Rondom het glas in de sponningen. Indien glas niet goed is gekit, kan opnieuw kitten wellicht helpen.Leeswijzer Infraroodfoto’s Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp 3 Koude-infiltratie bij stopcontacten, met name in buitenmuren. Vraag is waar de tocht precies vandaan komt: uit de leidingen of door kieren tussen doos en muur. Dit is op te lossen door het stopcontact te verwijderen en verder te bekijken wat er aan de hand is. Vervolgens kieren dicht maken met kit en/of een propje flexibele kit in de leidingopening aanbrengen. Dit dient wel vakkundig te gebeuren en met de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Of overlaten aan vakmensen. Onderzijde vensterbank(en). Aanbrengen van kit of schuim kan wellicht helpen.
Leidingdoorvoeren (bijv. in de meterkast, of onder het keukenblok).
Denk aan het aanbrengen van vezelmateriaal. En/of het toepassen van kit of schuim. Dakdoorvoeren (ventilatiekanalen, of CV- ketel). Denk aan het aanbrengen van vezelmateriaal. En/of het toepassen van kit of schuim.
Bij het kruipluik.
Denk aan het aanbrengen van tochtstrippen of tochtband. En eventueel het toepassen van kit of schuim. Tussen gipsplaten (bijv. bij de afwerking van een geïsoleerd dak). Denk aan het aanbrengen van kit of schuim.
De brievenbusklep; tocht onder buitendeur.
Brievenbus kan afgedekt worden door borstel of klep. Buitendeur: tochtborstel of dorpel.
Verwarming
Aandachtspunten
Infrarood meting
Mogelijke maatregelen
Het juist afstellen van de verwarming en het aanpakken van warmteverlies via leidingen, bij radiatoren etc. kan tot energiebesparing leiden.
Zie ook:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel- besparen/bespaartips-verwarming/
Warmteverlies via leidingen in ruimtes die niet gebruikt worden.
Bij leidingen in onverwarmde ruimtes kan buisisolatie toegepast worden.
In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.
LET OP: Isoleer de drinkwaterleidingen niet, om risico op Legionella te voorkomen.
CV-leidingen onder de vloer, warmteverlies naar kruipruimte.
Bij leidingen in onverwarmde ruimtes kan buisisolatie toegepast worden.
In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.Leeswijzer Infraroodfoto’s Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp
LET OP: Isoleer de drinkwaterleidingen niet, om risico op Legionella te voorkomen.
Warmtedoorslag
radiatoren naar
buitenmuren
Warmteverlies van warmte van radiatoren via de buitenmuren kan gereduceerd worden door het plaatsen van radiatorfolie aan de achterzijde van de radiator.. Dit geldt met name voor radiatoren in verwarmde ruimtes en daar waar de buitenmuren niet (goed) zijn na-geïsoleerd.
Er zijn folies verkrijgbaar die met magneten vastgezet worden op de radiator. Deze kunnen geplaatst worden zonder dat de radiator losgemaakt hoeft te worden.
Warmteblokkering door vitrage/gordijnen.
Indien gordijn/vitrage voor een verwarming hangen, dan kan dit de warmte blokkeren. Indien de gordijnen op de vensterbank eindigen, dan kan de warmte beter de kamer in stromen.
Warmteverdeling radiatoren niet egaal / de ene radiator is (gemiddeld) warmer dan de andere.
Of de warmte bij de radiatoren gelijkmatig verdeeld wordt is te zien op de foto’s. (Laten) controleren van verwarmingen. Mogelijk waterzijdig (laten) inregelen.
Waterzijdig inregelen van de CV kan wellicht beter rendement opleveren
Veel van de verwarmingsinstallaties in Nederland zijn niet goed ingeregeld. Door de installatie waterzijdig in te regelen kan de verwarmingsinstallatie efficiënter verwarmen. Neem voor meer informatie contact op met een erkend installateur. Zie ook:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel- besparen/bespaartips-verwarming/
Verdeling van leidingen van vloerverwarming.
Op IR-foto’s is te zien of de verdeling gelijkmatig is.
Afzuigsystemen
Aandachtspunten
Infrarood meting
Mogelijke maatregelen
Warmteverlies via afzuigkap keuken, controleer op werking/ aanwezigheid
terugslagklep.
Raadpleeg de IR-foto’s. Mogelijk ontbreekt een terugslagklep die het luchtkanaal afsluit.
Buitenmuren
Aandachtspunten
Infrarood meting
Mogelijke maatregelen
Met spouwmuurisolatie zullen de muren binnenshuis minder kou geven. Dit geeft een beter comfort en bespaart ook energie.
Zie ook:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig- huis/isoleren-en-besparen/spouwmuurisolatie/
Spouwmuurisolatie: aan- /afwezigheid van isolatie.
De IR-foto’s geven inzicht in de spouwmuurisolatie. Een spouwmuur kan onder bepaalde voorwaarden geïsoleerd
worden. Leeswijzer Infraroodfoto’s Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp
Om uitsluitsel te krijgen over de status van de spouwmuurisolatie is er de mogelijkheid om door middel van spouwmuurinspectie de status van de spouwmuurisolatie te laten beoordelen door een gecertificeerd isolatiebedrijf.
Gevelisolatie van binnen- of buitengevel behoort ook tot de mogelijkheden.
Spouwmuurisolatie: vertekeningen in warmtebeeld.
Om uitsluitsel te krijgen over de status van de spouwmuurisolatie is er de mogelijkheid om door middel van spouwmuurinspectie de status van de spouwmuurisolatie te laten beoordelen door een gecertificeerd isolatiebedrijf.
Het is soms mogelijk om de spouwmuur bij te laten vullen of te laten reinigen en opnieuw te vullen. Niet alle bedrijven doen dit. Gevelisolatie van binnen- of buitengevel behoort ook tot de mogelijkheden.
Dak
Aandachtspunten
Infrarood meting
Mogelijke maatregelen
Indien het nog niet aangebracht is en toepasbaar is kan dakisolatie een verbetering zijn voor de isolatie van de woning.
Voor het isoleren van het dak zijn verschillende mogelijkheden, denk aan: het isoleren van de buitenkant van het dak, de binnenkant van het dak. Of het isoleren van de
zoldervloer/plafond als de zolder nauwelijks wordt gebruikt en kan worden afgesloten.
Zie o.a.: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/dakisolatie/
Aan binnenzijde dak.
Toepassen van isolatie indien ontbrekend.
Dakisolatie is vaak specialistisch werk, met name als het dak al van oorsprong beperkt is geïsoleerd of later beperkt is nageïsoleerd. Het dak moet kunnen blijven ademen aan minimaal één kant.
Koude bij muur naar de buren (bij tussenwoning met woningscheidende spouwmuren).
Aan de buitenkant van het dak vaak als een lichte streep over het dak tussen de verschillende woningen: dus een rij warme
dakpannen.
In het geval van woningscheidende spouwmuren kan vanaf het dak een zogeheten bouwrups in de spouw worden aangebracht. Dat is dampopen isolatiemateriaal bovenin in de woningscheidende spouw.
Kieren ter plekke van de knieschotten.
Denk aan het aanbrengen van tochtstrippen, vezelmateriaal.
En/of het toepassen van kit of schuim, eventueel met afwerking met een latje. Aansluiting Nok (punt van dak). Waar mogelijk kierdichting toepassen. Het aanpakken van warmtelekken bij het dak is vaak maatwerk. Aansluiting dak-zijgevels. Waar mogelijk kierdichting toepassen. Het aanpakken van warmtelekken bij het dak is vaak maatwerk. Aansluiting onderkant dak (dak-vloer/gevel), muurplaat. Waar mogelijk kierdichting toepassen. Het aanpakken van warmtelekken bij het dak is vaak maatwerk.Leeswijzer Infraroodfoto’s Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp 6 De aansluiting van (schuine) delen van het dak. Waar mogelijk kierdichting toepassen. Het aanpakken van warmtelekken bij het dak is vaak maatwerk. Dakkapel (zijwangen, dak) en de onderlinge aansluitingen. Waar mogelijk kierdichting toepassen. Isolatiemogelijkheden verder (laten) onderzoeken. Het aanpakken van warmtelek bij de dakkapel is vaak maatwerk. 6 Vloer Aandachtspunten Infrarood meting Mogelijke maatregelen Indien het nog niet aangebracht is en toepasbaar is, kan vloerisolatie en of bodemisolatie een verbetering zijn voor de isolatie van de woning. Zie ook:
https://www.milieucentraal.nl/energie- besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/vloerisolatie/
Aansluiting vloer-gevel (plint). Waar mogelijk kierdichting toepassen. Bij aanpak vanaf boven is te overwegen om de plint te verwijderen, vervolgens de naden tussen vloer(en) en wand(en) dicht te maken met schuim en/of kit en daarna de plint terug te zetten. Alternatief is natuurlijk om het dichten van deze naden vanaf beneden te (laten) doen; dus bij isolatie van de onderkant van de vloer. Het aanpakken van warmtelekken bij de vloer is vaak maatwerk.
Onderzijde vloer (via kruipluik).
De manier van isolatie is onder meer afhankelijk van de aanwezigheid, bereikbaarheid en hoogte van de kruipruimte, het type vloer (hout of beton) en de bestaande afwerking. De kruipruimte moet ook na isolatie geventileerd blijven.
Bovenzijde vloer, door ontbreken van
vloerisolatie.
De manier van isolatie is onder meer afhankelijk van de aanwezigheid, bereikbaarheid en hoogte van de kruipruimte, het type vloer (hout of beton) en de bestaande afwerking.
De kruipruimte moet ook na isolatie geventileerd blijven.