Huishoudelijk reglement
Huishoudelijk Reglement Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp. Besproken op de Algemene Ledenvergadering van 29 januari 2025 en vervolgens op de 2e Algemene Ledenvergadering van 26 februari 2025 met algemene stemmen aangenomen
1. Algemeen
1.1 De Bewonersvereniging Tuin- en Oostdorp is statutair opgericht op 20 januari 2020 en ingeschreven in het verenigingenregister bij de Kamer van Koophandel onder nummer 77075293.
1.2 In dit Huishoudelijk Reglement worden onderwerpen geregeld, waarin door de statuten niet, of niet volledig, wordt voorzien.
De wijk Tuin- en Oostdorp, ook wel aangeduid als het werkgebied van de bewonersvereniging, beslaat het gebied in Bergen tussen de Bergerweg en de Van Blaaderenweg/Kogendijk.

1.3 Exemplaren van Statuten en Huishoudelijk Reglement zijn geanonimiseerd beschikbaar via de website van de vereniging of kunnen op verzoek worden uitgereikt. Van de leden wordt verwacht dat ze de statuten, reglementen en besluiten van de vereniging naleven en dat ze zich jegens elkaar en de vereniging gedragen zoals in redelijkheid en billijkheid kan worden verwacht en dat ze de belangen van de vereniging niet schaden.
1.4 De Bewonersvereniging kan niet aansprakelijk worden gesteld voor diefstal of vermissing van eigendommen, dan wel schade aan eigendommen of letsel aan personen of rechtspersonen.
1.5 Nietigheid van één van de in dit reglement opgenomen bepalingen leidt niet tot nietigheid van alle bepalingen.
1.6 In gevallen waarin de statuten en het Huishoudelijk Reglement niet voorzien, beslist het bestuur.
2. Doel van de vereniging
De vereniging hanteert de doelstelling zoals verwoord in de statuten. De vereniging stelt zich ten doel: belangenbehartiging tot optimalisering van de leefbaarheid en de fysieke en sociale leefomgeving, vergroting van woongenot en bevordering van de gemeenschapszin in de wijk Tuin- en Oostdorp te Bergen, gemeente Bergen (N-H) en voorts alles wat daarmede in de meest uitgebreide zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Zij tracht dit onder meer te bereiken door:
- het opbouwen en in stand houden van een organisatie;
- het beleggen van bijeenkomsten;
- het verstrekken van informatie;
- deelnemen aan relevante overleg(structuren);
- organiseren van gezamenlijke activiteiten;
- het voeren van acties en het opkomen voor de belangen van haar leden, daaronder begrepen het voeren van juridische procedures;
- het aanvragen van subsidies en/of fondsen;
- alle overige middelen en activiteiten die bevorderlijk zijn voor de verwezenlijking van de doelstelling.
3. Lidmaatschap en strekking
3.1 Lid kan zijn een ieder natuurlijk persoon van achttien jaar en ouder, die woonachtig is in de wijk Tuin- en Oostdorp te Bergen, gemeente Bergen, zoals omschreven in artikel 1 van dit reglement. Per woonadres kunnen meerdere personen lid zijn.
3.2 Buitengewone leden zijn natuurlijke personen, woonachtig buiten de wijk Tuin- en Oostdorp, en niet in deze wijk woonachtige eigenaren of huurders van bedrijven of instellingen, gelegen in genoemde wijk, mits zij, naar het oordeel van het bestuur, een aantoonbaar belang hebben bij het realiseren van de doelstellingen van de vereniging en een zodanige waarde voor het bereiken van de doelstelling van de vereniging kunnen hebben, dat hun medewerking daaraan op prijs wordt gesteld.
3.3 Ereleden zijn personen die zich jegens de vereniging op bijzondere, eervolle wijze onderscheiden hebben en die tot erelid zijn benoemd op voordracht van het bestuur en bij besluit van de Algemene Ledenvergadering.
3.4 Een donateur is een rechtspersoon en/of bedrijf, die/dat uit oogmerk van naamsbekendheid en het doel van de vereniging onderschrijvend een bijdrage levert aan de vereniging. Donateurs ontvangen, indien schriftelijk kenbaar gemaakt, dezelfde informatie als de leden. Zij hebben geen stemrecht.
3.5 Alle plichten voor een lid van de vereniging voortvloeiende uit de statuten en dit Huishoudelijk Reglement moeten worden nageleefd. Hierbij gaat het met name om de zaken genoemd bij artikel 2 van de statuten (Doel) en de financiële verplichting voortvloeiend uit het lidmaatschap.
3.6 Door aanmelding verklaren nieuwe leden akkoord te gaan met de Privacyverklaring. De vereniging respecteert ieders privacy, hiertoe verplicht door de Europese regelgeving in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
3.7 Het bestuur houdt een leden- en financiële administratie bij waarin onder andere de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van de leden zijn opgenomen. In deze ledenlijst worden alleen die gegevens bijgehouden die voor het realiseren van het doel van de vereniging noodzakelijk zijn. Het bestuur verstrekt deze gegevens niet aan derden.
3.8 Het ledenbestand en daarmee de gegevens van de leden zijn alleen toegankelijk voor de bestuursleden en worden alleen voor verenigingsdoeleinden gebruikt.
3.9 Persoonsgegevens worden door het secretariaat beveiligd bewaard en opgeslagen gedurende het lidmaatschap. Financiële gegevens worden door de Penningmeester beveiligd bewaard en opgeslagen. Bij beëindiging van het lidmaatschap, worden de gegevens uiterlijk 5 jaar na de beëindigingsdatum vernietigd.
4. Aanmelding; toelating; contributie; schorsing en beëindiging
4.1 Nieuwe leden kunnen zich voor het lidmaatschap van de vereniging aanmelden op de website of door middel van een aanmeldingsformulier op papier.
4.2 De secretaris bij wie het nieuwe lid zich aanmeldt, meldt de aanmelding bij de penningmeester van de vereniging. De secretaris neemt naam- en adresgegevens op in het ledenbestand van de vereniging. De penningmeester controleert de lidmaatschapsgelden en verwerkt deze in de financiële administratie van de vereniging.
4.3 Het lidmaatschap gaat in na ontvangst van het aanmeldingsformulier en het verschuldigde lidmaatschapsgeld door de vereniging. Bij het aangaan van het lidmaatschap in de loop van het kalenderjaar is de totale jaarcontributie verschuldigd.
4.4 De contributie wordt op de door de vereniging aangegeven datum (de vervaldatum) voldaan, in contanten of via bancaire overboeking.
4.5 Als een lid na de vervaldatum de contributie niet betaald heeft, volgt een herinnering en indien nodig een tweede aanmaning.
4.6 Als een lid twee jaar lang de contributie niet betaalt, ook niet na een herhaalde aanmaning, beslist het bestuur over beëindiging van het lidmaatschap (art 7.1 van de statuten).
4.7 Voor schorsing wordt verwezen naar artikel 8 van de statuten.
4.8 Voor beëindiging van het lidmaatschap wordt verwezen naar artikel 7 van de statuten.
5. Vermogen
5.1 De leden dragen zorg voor een gezond vermogen en beijveren zich ook naast contributie andere bronnen aan te boren, waarbij verwezen wordt naar artikel 4 van de statuten.
5.2 Indien een lid meer contributie afdraagt dan het minimum vastgestelde door de Algemene Ledenvergadering, wordt het meerdere beschouwd als donatie.
5.3 Het bestuur draagt zorg voor een goed beheer en legt daar jaarlijks verantwoording over af.
Bestuur
6. Grootte, samenstelling en mutaties van het bestuur
6.1 De vereniging heeft een algemeen bestuur van minimaal drie en maximaal negen leden, waaruit een dagelijks bestuur wordt geformeerd.
6.2 Het bestuur is bevoegd bepaalde bestuursbevoegdheden, na goedkeuring van de Algemene Ledenvergadering, te mandateren aan werkgroepen (zie art 10).
6.3 Diverse functies binnen het bestuur kunnen bij een der leden worden ondergebracht.
6.4 Het eerste bestuur wordt bij akte in de statuten benoemd.
6.5 Een bestuurslid wordt door de Algemene Ledenvergadering benoemd voor een periode van drie jaar. Na afloop van deze termijn is iemand direct herkiesbaar tenzij hij/zij reeds maximaal 12 jaren een bestuursfunctie heeft bekleed.
6.6 De bestuursleden treden af volgens een door het bestuur opgesteld rooster. Elk jaar treedt tenminste één bestuurslid af. Aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar. Bij het opstellen van het rooster wordt door het bestuur rekening gehouden met het gegeven dat de voorzitter, secretaris en/of penningmeester niet gelijktijdig kunnen aftreden.
6.7 Bestuursleden treden niet allen in hetzelfde jaar af, uitgezonderd in die gevallen, waartoe het bestuur besluit of waartoe op een algemene vergadering is besloten. Indien een bestuurslid tussentijds aftreedt, neemt het nieuwe bestuurslid in het rooster van aftreden de plaats in van het bestuurslid, dat hij of zij vervangt.
6.8 Het bestuur kan een voorlopige invulling van vacatures in het bestuur zelf tijdelijk vervullen.
6.9 Voordrachten voor een bestuursfunctie gebeuren schriftelijk, ofwel door de kandidaat zelf, ofwel door één of meer leden van de vereniging. Het bestuur kan leden verzoeken zich voor een vacature kandidaat te stellen.
6.10 Benoeming van een bestuurslid door de Algemene Ledenvergadering gebeurt aan de hand van een voorstel van het zittend bestuur. Het bestuur kan leden verzoeken zich voor een vacature kandidaat te stellen.
6.11 Tegenkandidaten, voortkomend uit de vereniging, kunnen door elk lid van de vereniging schriftelijk worden aangemeld tot uiterlijk tien dagen vóór een Algemene Ledenvergadering, ondersteund door tenminste drie andere leden.
6.12 Over de in enig jaar aftredende bestuursleden wordt de vereniging tijdig vóór een Algemene Ledenvergadering op de hoogte gesteld. Tevens vindt publicatie in het Jaarverslag plaats.
7. Taken en bevoegdheden van de bestuursleden
7.1 Het bestuur is belast met de algemene leiding van de vereniging en de zorg voor de uitvoer van de besluiten van de Algemene Ledenvergaderingen.
7.2 Het bestuur ziet toe op de naleving van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van de vereniging, benevens alle verdere bepalingen en regelingen die tijdens de Algemene Ledenvergaderingen zijn vastgesteld.
7.3 Het dagelijks bestuur bestaat uit voorzitter en secretaris of voorzitter en penningmeester. Zij brengt bij elke bestuursvergadering verslag uit van haar handelingen.
7.4 Het bestuur benoemt een bestuurslid als coördinator voor iedere werkgroep. Zie art 10.
7.5 Indien het bestuur actie verlangt of wil ondernemen op het terrein van een werkgroep, dan vindt vooraf overleg plaats met de coördinator van de werkgroep.
7.6 De voorzitter houdt toezicht op de doelstelling, structuur en dagelijkse gang van zaken in de vereniging en is tevens de officiële woordvoerder. Ter bevordering van een goed functioneren van de vereniging brengt zij/hij op de bestuursvergaderingen verslag uit over de haar/hem ter kennis gekomen zaken. Voorts ziet zij/hij toe op de uitvoering van besluiten, genomen op de bestuurs- en algemene vergaderingen. Zij/hij belegt met de secretaris de vergaderingen.
7.7 De secretaris is belast met alle correspondentie van de vereniging. Zij/hij draagt er zorg voor dat de notulen van de vergaderingen worden bijgehouden en op een juiste wijze de discussie weergeven. Zij/hij zorgt ervoor dat er een goed overzichtelijk archief wordt bijgehouden, waarin de ingekomen stukken en de afschriften van de verzonden stukken worden bewaard. De secretaris draagt zorg voor het jaaroverzicht, het periodiek uitbrengen van een nieuwsbrief aan de leden en het onderhouden van de website. Het nieuws wordt (mede) aangedragen door bestuursleden en de verschillende werkgroepen.
7.8 De penningmeester is verantwoordelijk voor de inning van de contributie van de leden en draagt zorg voor een goed beheer en administratie van de aan de vereniging toebehorende gelden. Voor uitgaven tot € 1000,- is geen voorafgaande toestemming nodig. Voor bedragen boven € 1000,- is een machtiging nodig van het bestuur. Eenmaal per jaar geeft zij/hij een financieel verslag met de balans en baten en lastenrekening van de vereniging over het afgelopen jaar, alsmede de begroting voor het komende jaar.
7.9 Het bestuur hanteert onderstaand financiële controlesysteem:
- voor een uitgave die een bedrag van € 1000,- te boven gaan is goedkeuring van het dagelijks bestuur vereist;
- voor een uitgave die een bedrag van € 5000,- te boven gaan is goedkeuring van de Algemene Ledenvergadering vereist;
- desgewenst geeft de penningmeester, lopende het jaar, een overzicht van de financiën aan het (dagelijks) bestuur;
- de penningmeester stelt elk najaar een begroting samen, welke ter goedkeuring aan de Algemene Ledenvergadering wordt voorgelegd;
- de penningmeester stelt, na afloop van een kalenderjaar, een financieel jaarverslag op over het afgelopen jaar;
- het financieel jaarverslag wordt door de Algemene Ledenvergadering goedgekeurd, nadat een door de ledenvergadering benoemde kascontrolecommissie van tenminste twee personen de administratie en aanwezige geldmiddelen in orde heeft bevonden;
- de goedkeuring strekt het bestuur tot décharge.
7.10 Bij tussentijdse aftreding wordt een nauwkeurig opgemaakte en getekende staat van het beheer overlegd. Na goedkeuring door het bestuur is de vertrekkende penningmeester gedéchargeerd.
7.11 Coördinatoren van de werkgroepen, zijnde bestuursleden, zijn belast met de leiding van de vergaderingen van die werkgroepen. Zij organiseren de gang van zaken binnen die werkgroep.
7.12 Voorts wordt verwezen naar artikel 10 en 11 van de statuten.
8. Vergaderingen van het bestuur
8.1 Het bestuur vergadert bij voorkeur maandelijks, of zo dikwijls als de voorzitter of twee bestuursleden dit wenselijk achten, doch minstens vijfmaal per jaar. De oproepingen tot de vergadering geschieden bij voorkeur tenminste veertien dagen te voren. In spoedeisende gevallen kan met een kortere termijn worden volstaan, zulks ter beoordeling van de voorzitter.
8.2 De voorzitter leidt de vergadering van het bestuur. Indien de voorzitter niet aanwezig is voorziet het bestuur zelf in zijn leiding.
8.3 Onderwerpen, die niet op de agenda zijn vermeld, worden alleen dan op de vergaderingen behandeld wanneer de meerderheid van de aanwezigen daarmee instemt.
8.4 Tenzij in de statuten op enig moment anders aangegeven besluit het bestuur met meerderheid van stemmen.
8.5 Het bestuur kan alleen dan geldige besluiten nemen indien de meerderheid van het bestuur aanwezig is. Is dit aantal niet aanwezig, dan wordt het voorstel in de eerstvolgende bestuursvergadering opnieuw ter stemming gebracht, waar hierover, ongeacht het aantal aanwezigen, wordt beslist bij meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen. Deze vergadering vindt plaats na minimaal 24 uur, doch binnen 14 dagen.
8.6 Ieder bestuurslid heeft één stem. Een bestuurslid kan zich laten machtigen voor een vergadering door een medebestuurslid. Dit ter overlegging van een schriftelijke, ter beoordeling van de voorzitter geldige, volmacht. Elk bestuurslid kan daarbij slechts voor één medebestuurslid als gevolmachtigde optreden.
8.7 Een blanco stem wordt geacht niet te zijn uitgebracht. Als de stemmen staken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.
9. Vergoedingen
9.1 De bestuursleden ontvangen geen vergoedingen.
9.2 De gemaakte onkosten kunnen worden gedeclareerd, na overleggen van bonnetjes.
10. Werkgroepen
10.1 Er kunnen verschillende soorten werkgroepen worden onderscheiden:
– permanent functionerende werkgroepen.
– ad hoc werkgroepen (dus voor een beperkte tijd en/of activiteit).
10.2 Het initiatief tot het instellen van werkgroepen – voorzien van doelstelling, taken en bevoegdheden – behoeft de goedkeuring van het bestuur. Deze goedkeuring kan zowel vooraf als achteraf plaatsvinden.
10.3 De werkgroepen vallen rechtstreeks onder het bestuur. De coördinator van een werkgroep is een bestuurslid. Leden van een werkgroep zijn lid of buitengewoon lid van de bewonersvereniging. Werkgroepleden kunnen ook van buitenaf komen, zij hebben dan een adviserende rol.
10.4 Binnen de werkgroep worden zelf de taken verdeeld. De coördinator zorgt ervoor dat verslagen van de vergaderingen worden gemaakt, zowel voor intern gebruik in de werkgroep als voor informatie naar het bestuur.
10.5 De werkgroepen hebben een grote mate van zelfstandigheid in het opzetten en uitvoeren van activiteiten. De werkgroepen zijn autonoom, binnen de gemaakte afspraken, met betrekking tot de interne organisatie en inhoudelijke invulling. Zij verzorgen en onderhouden een actieplan, dat afgestemd wordt met het bestuur. De werkgroep legt minimaal eenmaal per jaar verantwoording af aan het bestuur over de gang van zaken.
10.6 Werkgroepen initiëren zelf (informatie)bijeenkomsten met (groepen van) leden-bewoners indien de situatie daarom vraagt. Voor of tijdens de informatiebijeenkomst wordt een presentielijst door alle aanwezige leden getekend.
10.7 Werkgroepen onderhouden en/of initiëren zelf contact en overleg met de betrokken gemeentelijke functionaris en/of afdeling en dragen zorg voor verslaglegging naar het bestuur en gemeente (w.o. de gebiedsregisseur).
10.8 Formele communicatie en vertegenwoordiging naar buiten (b.v. gemeente en andere instanties) verlopen, tenzij anders overeengekomen, altijd via het bestuur.
10.9 Het secretariaat van de vereniging zorgt voor de verspreiding van relevante ingekomen stukken naar de werkgroepen.
10.10 Bestuursleden hebben toegang tot de vergaderingen van de werkgroepen.
10.11 De werkgroepen verzorgen hun deel van de periodieke nieuwsbrief, informatie op de website en het jaarverslag.
10.12 Bij het ontstaan van problemen binnen een werkgroep volgt zo snel mogelijk overleg tussen het bestuur en de werkgroep. In uiterste gevallen wordt de ledenvergadering geraadpleegd.
11. Kascontrolecommissie
11.1 De controle op het financieel beheer wordt opgedragen aan een kascontrolecommissie.
11.2 De commissie bestaat minimaal uit twee leden. Zij zijn geen lid van het bestuur, noch familie of directe zakelijke relatie van de penningmeester of diens vervanger. Leden van de vereniging kunnen zich als kandidaat melden of kunnen door het bestuur hiervoor worden gevraagd. Elk jaar treedt een der leden van de kascommissie af en wordt in de Algemene Ledenvergadering een nieuw lid benoemd.
11.3 De kascontrolecommissie heeft tot taak;
a. het controleren van de boekhouding en de jaarstukken;
b. het uitbrengen van een mondeling verslag in de Algemene Ledenvergadering over de controle en het geven van een advies aan de Algemene Ledenvergadering tot décharge of niet.
11.4 Uiterlijk drie maanden na het afsluiten van het boekjaar stelt het bestuur de kascontrolecommissie in staat haar werk te doen en geeft, indien gewenst, toelichting op zaken.
11.5 Binnen zes maanden na afsluiten van het boekjaar houdt het bestuur een Algemene Ledenvergadering, waarin balans en jaarrekening worden gepresenteerd. Tevens wordt de begroting dan besproken.
12. Ledenvergaderingen
12.1 De ledenvergadering is het hoogste orgaan van de vereniging en houdt toezicht op de werkzaamheden van het bestuur. Volgens de statuten vindt per jaar minimaal één Algemene Ledenvergadering plaats. Vaste agendapunten zijn het jaarverslag, rekening en verantwoording over het afgelopen boekjaar, werkplan en begroting voor het nieuwe kalenderjaar en het verkiezen van nieuwe bestuursleden.
12.2 Toegang tot de vergadering hebben in principe alleen leden van de vereniging. Deze tekenen bij binnenkomst het register. Dit register is door de secretaris gemaakt en geeft de stemgerechtigde leden alfabetisch weer. Het register is een onderdeel van het verslag van de vergadering.
Toehoorders zijn welkom, hebben echter geen stemrecht. Toehoorders kunnen zijn: buitengewone leden, adspirantleden, (vertegenwoordigers van) donateurs, vertegenwoordigers van de gemeente en door het bestuur genodigden. Genodigden en belangstellenden kunnen voor afzonderlijke agendapunten geweigerd worden.
12.3 Voor het nemen van besluiten moet de meerderheid van het aantal leden aanwezig zijn, een vast agendapunt is het vaststellen van dit quorum.
12.4 Het quorum is statutair vastgesteld op één/vijfde van het aantal stemgerechtigde leden. Indien dit aantal niet gehaald wordt, treedt artikel 12.5 op.
12.5 Onvoldoende quorum: indien besluiten moeten worden genomen in de Algemene Ledenvergadering en er is onvoldoende quorum aanwezig, dan wordt de vergadering gesloten. Na een pauze van een kwartier wordt een nieuwe vergadering uitgeroepen met dezelfde agenda als de vorige. In deze vergadering worden besluiten met meerderheid van aanwezige en gemachtigde rechtsgeldige stemmen besloten (minimaal 51%).
12.6 Leden kunnen zich laten machtigen door andere leden. Een lid kan maximaal één ander lid vertegenwoordigen. Hiervoor worden bij de oproeping tot een Algemeen ledenvergadering formulieren verstrekt. Deze worden, ondertekend, bij binnenkomst bij de vergadering overlegd aan de secretaris (of diens vertegenwoordiger).
12.7 De secretaris draagt er zorg voor dat de vergaderstukken van de Algemene Ledenvergadering, de vergaderingen van het bestuur, en alle overige door het bestuur uitgeroepen vergaderingen voor de betreffende vergadering ter inzage zijn. Indien dit niet mogelijk is, wordt tijdens de vergadering een leespauze ingelast.
12.8 Reglement van orde. De voorzitter zit alle door het bestuur uitgeroepen vergaderingen voor. De voorzitter is verantwoordelijk voor de orde van vergaderen. De voorzitter is verantwoordelijk voor de ordehandhaving tijdens de hiervoor genoemde vergaderingen.
12.9 Het bestuur is gemachtigd personen tot de vergadering toe te laten, te weigeren of uit de vergadering te (laten) verwijderen.
12.10 De Algemene Ledenvergadering kan bij gewone meerderheid van stemmen besluiten nieuwe punten aan de agenda toe te voegen, mits deze niet een statutenwijziging betreffen.
12.11 Het is geen der leden op een vergadering toegestaan het woord te voeren zonder hiervoor toestemming verkregen te hebben van de voorzitter van de vergadering.
12.12 Indien een lid onverhoopt toch het woord opeist, kan de voorzitter deze discussie afhameren, zonder hierop verder in te gaan en kan een en ander, indien wenselijk, uit de notulen worden geschrapt.
12.13 De voorzitter der vergadering heeft het recht om op bekorting aan te dringen en het woord te ontnemen aan hen, die buiten de agenda der vergadering of buiten de orde gaan.
12.14 De voorzitter heeft het recht de beraadslagingen te staken of de vergadering te schorsen, tenzij de volstrekte meerderheid van de stemgerechtigde leden zich daartegen verzet.
12.15 Met een motie van afkeuring kan de ledenvergadering besluiten tot het ontslag van één of meer bestuursleden.
12.16 Stemming geschiedt mondeling, tenzij ten minste tien der aanwezige leden een schriftelijke stemming verzoeken of het bestuur een schriftelijke stemming nodig acht. Ieder stemgerechtigd lid heeft 1 stem.
12.17 Schriftelijke stemming geschiedt door het invullen van stembriefjes, die aan de stemgerechtigden worden verstrekt. Op deze briefjes komt voor of tegen te staan; blanco stemmen tellen niet mee.
12.18 Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.
12.19 Voor verkiezingen van personen is twee/derde meerderheid vereist. Verkiezingen geschieden schriftelijk, tenzij het bestuur een verkiezing bij acclamatie voorstelt en geen enkel lid zich daartegen verzet.
12.20 Heeft bij een verkiezing niemand in eerste instantie de bepaalde meerderheid van stemmen verkregen, dan vindt een tweede vrije stemming plaats. Wordt bij deze stemming door niemand de bepaalde meerderheid van stemmen verkregen, dan wordt herstemd tussen de twee personen, die de meeste stemmen op zich hebben verenigd, nadat eventueel een tussenstemming heeft plaatsgehad tussen twee personen, op wie een gelijk aantal stemmen is uitgebracht. Indien bij de eindstemming de stemmen staken, beslist het lot.
13. Rechten en plichten
13.1 Leden kunnen op grond van het lidmaatschap van de vereniging geen rechten ontlenen.
13.2 Leden hebben de plicht om de doelstelling van de vereniging na te leven.
13.3 Leden hebben de plicht om hun contributie te betalen. De contributie wordt op voordracht van het bestuur vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering.
14. Wijzigingen
14.1 Voorstellen tot wijziging van dit reglement kunnen door de leden schriftelijk worden ingediend en bij de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering (ALV) worden besproken, in stemming gebracht en als wijziging aanvaard bij een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Indien de omstandigheden dit noodzakelijk maken, kan het bestuur, vooruitlopend op de Algemene Ledenvergadering, een wijziging tijdelijk aanbrengen die echter op de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering alsnog dient te worden goedgekeurd. Het bestuur draagt er zorg voor, dat wijzigingen in het Huishoudelijk Reglement gelijk met de uitnodiging voor de algemene vergadering aan de leden ter kennis worden gebracht. Elke wijziging in het Huishoudelijk Reglement treedt per direct in werking.
14.2 Voor de wijziging van het HHR, is een meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen in de Algemene Ledenvergadering vereist.
14.3 De door de Algemene Ledenvergadering goedgekeurde wijzigingen gaan in op het moment dat het bestuur de leden hiervan in kennis stelt.
15. Hardheidsclausule
15.1 In alle gevallen, waarin het HHR en/of statuten niet voorzien, beslist het bestuur.
16. Slotbepalingen
Na vaststelling van het reglement wordt zo spoedig mogelijk de tekst bekend gemaakt aan de leden. Dit Huishoudelijk Reglement en alle navolgende wijzigingen van dit reglement treden in werking 14 dagen na het verschijnen van een informatie-uiting, waarin de tekst van het reglement is opgenomen. Aldus vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van de vereniging de dato 26-02-2025