Straatnamen in Tuindorp en Oostdorp
Veel straten in de buurt Tuin- en Oostdorp hebben de namen gekregen van schilders van de Bergense School. Boendermaker, die het tuindorp bouwde, was tevens kunsthandelaar en mecenas van de schilders van de Bergense School.
De Bergense School is een stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925 die wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. Rond 1910 trok een groep gelijkgestemde kunstenaars naar Bergen en al snel sprak men van de Bergense School.
Grondleggers van deze stroming waren de Franse kunstenaar Henri Le Fauconnier en de Nederlandse schilder Piet van Wijngaerdt. Ze kregen navolging van jonge schilders die zich afzetten tegen het impressionisme (schilders van de impressie van het licht).
De meeste schilders van de groep vonden dicht bij elkaar huisvesting aan de Buerweg, in de buurtschap Westdorp, tussen Bergen en Bergen aan Zee. Zij waren de eerste kunstenaars in de 20e eeuw die expressionistisch gingen werken. In het expressionisme geeft de schilder zijn of haar gevoelens weer, deze worden uitgedrukt door de werkelijkheid te vervormen. Dit werd bereikt door donkere lijnen, schaduwen en vlakken te schilderen. De donkere tinten die veelal werden gebruikt in de Bergense School, zijn een expressie van veel voorkomende weemoed.
Leo Gestel 1881 – 1941
In 1904 begon Leo op een zolderetage in de Tweede Jan Steenstraat in Amsterdam als kunstenaar. Deze zolderetage werd al snel de Jan Steenzolder genoemd, waar Amsterdamse kunstenaars en kunstminnaars elkaar ontmoetten. Gestels vrienden noemden Leendert, zoals hij eigenlijk heette, Leonardo, naar Leonardo da Vinci, afgekort Leo. Gestel bleef deze naam zijn hele leven gebruiken. Meestal bracht Gestel de zomers door in het Noord-HollandseBergen waar hij zich in 1921 definitief vestigde aan de Buerweg 4 in een pand, ontworpen door zijn vriend L. Streefkerk, welk pand nog altijd bestaat. In 1929 verwoestte een grote brand zijn atelier en veel van zijn werk, waaronder vierhonderd kunstwerken die klaar stonden voor een tentoonstelling. Daarna ging hij veel in het buitenland werken. Gestel maakte veel landschap schilderijen, in kubistische stijl.
Mattieu Wiegman 1886 – 1971
Wiegman bezocht de Ambachtsschool in Alkmaar. Hij kwam in 1911 in Bergen aan, toen hij zijn studie tussen 1905 en 1909 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam had voltooid. Hij was samen met Leo Gestel en Arnout Colnot een van de belangrijkste figuren binnen de Bergense School. Hij had veel bewondering voor het werk van Paul Cézanne. Belangrijke elementen in het werk van Wiegman zijn samenspel van Kleur en Vorm. Het zijn complexen van kleurvlakken, nauw aansluitend bij wat Cezanne voor ogen had. Bij Wiegman is het licht een bron van emotie. Wiegman was binnen de schilders van de Bergensche School, de meest optimistische van de groep. Hij gebruikte steeds meer kleur, waardoor hij ook na de 2e wereldoorlog een belangrijke kunstenaar bleef. Ook zijn broer Piet was een bekend schilder. Wiegman woonde een aantal jaren met zijn gezin om de hoek van de Notweg aan de Breelaan in huize De Zonnebloem voordat hij met zijn gezin in 1918 definitief ging wonen aan de Meerweg in Bergen.
Arnout Colnot 1887 – 1983
Hij woonde van 1913–1932 in het Noord-Hollandse Bergen. Van 1943–1969 woonde hij in Amsterdam. Aan het eind van zijn leven woonde hij weer in Bergen.
Dirk Filarski 1885 – 1964
De schilder Dirk Filarski woonde vanaf 1918 in Bergen, aan de Oosterweg 23.Hij schilderde toen stillevens in de bekende kleurstelling van de Bergense School. Dankzij de financiële ondersteuning van Boendermaker kon Filarski veel reizen, hij werkte in Italië en Frankrijk. Filarski verhuisde in 1927 naar het huis dat gebouwd was voor Charley Toorop en dat ‘De Vlerken’ werd genoemd (aan de Buerweg in Bergen) Toorop woonde er niet altijd. Filarski woonde tot 1933 in Bergen. Zijn verdere leven heeft hij veel gereisd, al schilderend. Zijn kleurstelling werd steeds lichter.
Gerrit van Blaaderen 1873 – 1935
In 1903 begon Gerrit Willem van Blaaderen zijn carrière in Laren, waar hij werkte in de trant van Anton Mauve, een van de grote meesters van de Haagse School. Twee jaar later huwde hij Riet Hoogendijk, de zus van de verzamelaar Cornelis Hoogendijk, die een grote en belangwekkende kunstcollectie had aangelegd. Daarin bevond zich werk van oude meesters, maar ook dat van moderne kunstenaars als de impressionist Alfred Sisley, de post-impressionist Paul Cézanne en het Franse werk van Vincent van Gogh. Van Blaaderen werd door deze kunstenaars in grote mate beïnvloed. Aanvankelijk ontwikkelde hij zich tot impressionist, terwijl hij later in Bergen, waar hij de laatste veertien jaar van zijn leven doorbracht, zich liet beïnvloeden door de Bergense School. In 1922 liet Van Blaaderen een woning met atelier bouwen aan de Buerweg in Bergen door de architect L. Streefkerk met wie hij bevriend was. Hij werd daarmee de buurman van Charley Toorop, Haar huis heet ‘De Vlerken’, dat van Van Blaaderen ‘Bloemveld’. Van Blaaderen werd in zijn tijd gezien als één van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland; voor zijn werk werd destijds meer betaald dan voor werk van zijn nu meer bekende tijdgenoten Jan Sluijters, Leo Gestel of Piet Mondriaan.
Johannes Graadt van Roggen
In 1900 is Graadt van Roggen in Bergen (NH) gaan wonen waar hij de villa ‘De Berkenhoeve’ aan de Russenweg had laten bouwen door de architect J.A.G. van der Steur (1865-1945). Graadt van Roggen kan worden beschouwd als een voorloper van de Bergense School. Hij werkte veel buiten en schilderde veelvuldig de duinen.
Jaap Weyand 1886 – 1960
Weyand volgde een opleiding aan de School voor Kunstnijverheid en de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten, beide in Amsterdam, en was daar een leerling van Antoon Derkinderen, Pieter Dupont, Klaas van Leeuwen en George Sturm.Fokke (Foeke) Kamstra 1870 – 1950
Vanaf 1927 wijdde hij zich geheel aan de schilderkunst, en vestigde zich in 1930 in Bergen (Noord-Holland). Zijn onderwerpen omvatten landschappen, stillevens, bloemstillevens, en portretten. Hij schilderde ook interieurs van kerken.
Tjipke Visser 1876 – 1955
Was een beeldhouwer die zich in 1907 in Bergen vestigde. Hij was daarmee een van de eerste kunstenaars, die Bergen ontdekte als inspirerende plek om te werken. Steeds meer kunstenaars zouden zijn voorbeeld volgen. In Bergen staan twee door hem gemaakte monumenten ter ere van het burgemeestersechtpaar Jacob van Reenen (in Bergen) en Marie Amalie Dorothea Völter (in Bergen aan Zee). Hij beeldde vaak dieren uit.