Natuurinclusief bouwen
Hieronder vindt u korte informatie over natuurinclusief bouwen.
Biobased en natuurinclusief bouwen worden vaak in één adem genoemd als milieuvriendelijkere manieren van bouwen. De focus van ‘biobased’ ligt op het materiaalgebruik van het gebouw. Bij ‘natuurinclusief’ bouwen ligt het accent op de relatie van het gebouw tot de directe en indirecte natuurlijke omgeving, en hoe die versterkt kan worden (ontleend aan College van Rijksadviseurs, 2023, p.24).
“Natuurinclusief bouwen maakt bodem, water en lucht schoner en vol leven. Aantallen beschermde, kenmerkende, zeldzame, bijzondere gidssoorten vermeerderen in het plandgebied/ projectgebied en de directe omgeving hiervan. Lokaal verbetert en herstelt biodiversiteit, en schade als gevolg van bouwactiviteiten aan ecologische waarden van planten, dieren, bodem, water en lucht wordt voorkomen. Als bijkomstigheid is het goed voor de gezondheid van bewoners en gebruikers, en liggen er koppelkansen met klimaatadaptieve maatregelen voor hittestress, wateropvang en/of het reduceren van luchtvervuiling. Een natuurinclusief gebouw is niet af als het wordt opgeleverd. Het gebouw is onderdeel geworden van een natuurrijke gezonde leefomgeving dat met ecologisch beheer biodiversiteit verder blijft versterken.” (citaat College van Rijksadviseurs, 2023, p.24)
Kortom: door natuurinclusief te (ver)bouwen of isoleren versterk je de natuur en de ecologische omgeving. Goed voor jezelf, goed voor de planten en dieren, goed voor de omgeving. Het verkleint de kans op hittestress en wateroverlast, helpt om de lucht schoner te maken/houden, vergroot de biodiversiteit en vergroot zo de gezondheid en het welzijn van de bewoners.
Meer informatie over natuurinclusief bouwen:
- Bij bouwnatuurinclusief.nl vindt u voorbeelden en inspiratie, maar bijvoorbeeld ook informatie over de Omgevingswet.
- Bij Milieucentraal vindt u informatie over natuurinclusief bouwen en verbouwen.
- Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u informatie over een natuurinclusieve gebouwde omgeving.
- Bij Hier.nu vindt u informatie over natuurinclusief isoleren van de spouw.
- Bij Bij12.nl vindt u informatie over gebouwbewonende dieren, o.a. Huismus, Gierzwaluw en alle vleermuizen.
- Bij openresearch.amsterdam vindt u een Handboek Natuurinclusief bouwen met 20 ideeen
- Bij het Kennisportaal Klimaatadaptatie vindt u de gids Natuurinclusief ontwikkelen met een stappenplan en een checklist.
- De Natuur- en Mileufederaties hebben een Handleiding: ‘Natuurvriendelijk isoleren’ gemaakt.