Stand van zaken Werkgroep Energietransitie half maart 2024
Wat doet de Werkgroep Energietransitie?
Nederland moet op termijn van het aardgas af. Dat klinkt heel overzichtelijk, maar vraagt in elke gemeente, elk dorp en elke wijk iets anders. Sterker nog: vaak is zelfs ieder huis binnen diezelfde wijk uniek. Zo kan het ene huis direct overstappen op een warmtepomp, terwijl het andere eerst nog stevig geïsoleerd moet worden.
Daarom zoeken we als werkgroep energietransitie naar de beste route voor Tuin- en Oostdorp. Daarmee hebben we dus niet de rol van adviseur die u komt vertellen hoe u het beste uw woning kunt verduurzamen. We willen – samen met u en de juiste experts – de beste aanpak vinden voor de wijk.
Bij de huizen in onze buurt betekent dat vaak: eerst isoleren, want isoleren is altijd een goed idee. Daarbij staan voor ons enkele uitgangspunten centraal:
- Comfortabel. Een goed geïsoleerde woning heeft een lagere energierekening en is duurzamer, maar ook nog eens comfortabeler. Tuin- en Oostdorp wordt niet alleen duurzamer en toekomst-ready, maar dus ook een nóg fijnere plek om te wonen!
- Efficiënt. De grote waarde van samenwerken als buurt is dat we maatregelen veel efficiënter en goedkoper kunnen inkopen en organiseren.
- Ecologisch verantwoord. We zijn trots op onze mooie groene wijk, vol vogels en andere dieren. Daarom geven we extra aandacht aan het beschermen van o.a. vogels en vleermuizen bij isolatie. Daarnaast focussen we op biobased isolatiemateriaal omdat we daarmee nog duurzamer kunnen werken.
Dat doen we samen met de gemeente, die in het Uitvoeringsplan Warmtetransitie Bergen 2023 – 2025 heeft aangegeven te willen samenwerken met initiatieven als het onze. Er is daarom regelmatig contact. Daar bespreken we wat er nodig is voor onze wijk, hoe de gemeente hierin kan ondersteunen en hoe dit aansluit op haar eigen plannen.
Zo organiseert de gemeente inkoopacties voor o.a. isolatie en zonnepanelen, waarover u binnenkort een brief ontvangt. Deze acties zijn generiek voor de hele gemeente. Omdat elke isolatiestap er één in de goede richting is, kunt u gewoon profiteren van de scherpe aanbiedingen uit deze inkoopacties. Dat sluit namelijk heel mooi aan op de totale route die we als wijk bewandelen.
Wat gebeurt er nu in de wijk (en wat gaat er nog gebeuren)?
In 2024 zijn we gestart met het maken van warmtescans. Dat zijn foto’s waarop de isolatiegraad en mogelijke warmtelekken van een woning zichtbaar worden. Mocht u daar nog geen gebruik van hebben gemaakt, meldt u zich dan vast aan voor de volgende ronde, die waarschijnlijk in november 2024 (zodra het koud genoeg is!) van start gaat.
Voor wie advies wil krijgen waar snel energie te besparen valt, stelt de gemeente gratis energiecoaches beschikbaar. Als u twee linkerhanden heeft en een kleine portemonnee, kunt u gebruik maken van de Energieklussers.
Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt van beschikbare subsidies en leningen. Wist u bijvoorbeeld dat het – bij het Warmtefonds – mogelijk is om tegen heel gunstige voorwaarden geld te lenen voor verduurzaming?
Nu gaan we voor een aantal vergelijkbare woningen – clusters – actiever met elkaar aan de slag om samen te verduurzamen. Op die manier hoeft niet iedereen het wiel voor zijn of haar woning zelf uit te vinden en pakken we het samen – als buurt – slim aan. Het idee is dat we daarmee gerichtere inkoop- en verduurzamingsacties voor onze buurt kunnen vormgeven, naast de meer algemene acties vanuit de gemeente. Op die manier versterken beide elkaar en maken we Tuin- en Oostdorp op een efficiënte manier steeds duurzamer!
Half april start het ecologische onderzoek in de wijk naar de populatie huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Dit gebeurt om beter te weten waar deze dieren wonen, zodat we daar met onze isolatiemaatregelen rekening kunnen houden.
Heeft u interesse en wilt u graag op de hoogte gehouden worden? Wilt u misschien meedenken (of op een andere manier meehelpen?). Of wilt u gewoon eens delen wat u belangrijk vindt voor een duurzame wijk? We vinden het leuk om van u te horen.