Werkgroep Energietransitie
In 2023 is de Werkgroep Energietransitie (Annet, Arjan, Jurjen, Marjolein, Sonja, Tim, Tom) gestart met het organiseren van een wijkgerichte aanpak van energiebesparing en isolatiemaatregelen.
Uitgangspunten
Onze uitgangspunten zijn dat betere isolatie zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en een belangrijke stap is in het verminderen van onze gezamenlijke energiebehoefte. Het is ook de eerste stap is richting verwarmen zonder aardgas. Dit project is dus ook een kans om mee te denken over de toekomstige energievoorziening in onze wijk! Een uiteindelijk doel van de Bewonersvereniging zou op termijn het gezamenlijk aardgasvrij maken van de wijk kunnen zijn, met een of meerdere gezamenlijke warmtebronnen (bijvoorbeeld middels een energiecoöperatie).
Stappen tot nu toe
Zo is in 2023 een enquête verspreid om de interesse in de wijk te peilen, zijn er activiteiten geweest op de Burendag eind september, hebben we in oktober meegedaan met de Duurzame Huizenroute en hebben we een Duurzame Energiedag georganiseerd tijdens de openingsweek van het T&O-gebouw in november.
In de eerste maanden van 2024 zijn de werkgroepleden bij circa 50 buurtgenoten langs geweest om met een warmtebeeldcamera foto’s te maken van hun woningen. Deze warmtefoto’s maken zichtbaar hoe de isolatiegraad van een woning is en waar er warmtelekken zijn.
Ook in de winter van 2024-2025 komen wij weer graag bij u langs.
Vervolgstappen
Sinds de zomer van 2024 kunnen bewoners zich opgeven voor een professioneel, onafhankelijk energierapport op maat (voor een bescheiden bedrag – de gemeente past de rest bij) en kunnen zich vrijblijvend bij de Bewonersvereniging aansluiten als gegadigde voor het gezamenlijk inkopen van isolatiemaatregelen en dubbel glas. Pas als mensen besluiten een offerte te ondertekenen, zitten zij eraan vast.
Biobased en natuurinclusief
Vanwege duurzaamheid en om de aarde zo min mogelijk te belasten kiezen we voor biobased isolatiematerialen. Daarnaast gaan wij verder met ons onderzoek hoe op natuurinclusieve wijze geïsoleerd kan worden en hoe we onze wijk tot een nog aantrekkelijkere woonomgeving voor beschermde diersoorten als mussen, zwaluwen en vleermuizen kunnen maken. Een van de acties is de aankoop van houten vleermuizen-, koolmees-, spreeuwen- en mussennestkasten. Deze zijn voor ons gemaakt door GGZ Heiloo. Daarnaast onderzoeken we waar we vaste inbouw-nestkasten voor vleermuizen, Huismussen en Gierzwaluwen kunnen plaatsen.
We worden als werkgroep ondersteund vanuit de gemeente. Onze wijk fungeert inmiddels als pilot in de gemeente Bergen.
Heeft u vragen, wilt u zich bij de werkgroep aansluiten of wilt u zich aanmelden als gegadigde voor de isolatiemaatregelen? Stuur dan een berichtje.